Millaista on olla kesätyöntekijänä Pihlalla?

Saamme joka vuosi iloksemme reippaan määrän kesätyöntekijöitä tehtaillemme.

Tänä vuonna kesätyöhaut hoitaa henkilöstökumppanimme Go On. Kesätöitä voi hakea heidän sivujensa kautta Kannuksen tehtaallemme täältä: https://go-on.fi/tyopaikat/puutyontekija-12611/

Ruoveden tehtaan kesätöitä voi kysyä suoraan tehtaalta tai esimerkiksi HR:stä henna.paananen@pihla.fi.

Tarjoamamme kesätyöt ovat tehdastyötä eli ikkunoiden ja ovien valmistusta. Oletko sinä yksi uusista tulevan kesän kesätyöntekijöistämme? Tutustu alta aiempien vuosien kesätyöntekijöidemme työkokemuksiin Pihlan tehtailla.

Henry – Ruoveden tehdas

Parikymppinen Vilppulalainen Henry työskenteli viime kesänä jo toista kertaa kesätyöntekijänä Ruoveden tehtaalla. Hän päätyi Ruoveden tehtaalle töihin vuonna 2017 kesällä sattumalta avoimen rekryilmoituksen kautta, mutta kyseinen sattuma olikin iloinen ja mukava yllätys. Ikkuna- ja oviteollisuus ei ollut Henrylle varsinaisesti tuttu ala, vaikka Henryllä onkin tutkinto talonrakennusalalta.

Kesällä 2018 Henry piti ”välivuotta” Ruoveden tehtaalta, sillä hän suoritti asepalvelusta Parolassa. Viime keväänä kesätyö alkoi kuitenkin jälleen kiinnostaa, ja olemalla suoraan yhteydessä työnjohtoon Henry nappasi itselleen työpaikan. Tällöin jo hieman kokeneempana työntekijänä, Henry toimi kesän ajan ovitehtaan kasaus- ja pakkaustöissä.

Ennen 2017 kesää tahdastyö ei ollut Henrylle tuttua ja ensimmäisenä kesänä Henrylle tulikin yllätyksenä työn vaativuus, laajuus sekä selkeät rutiinit ja fyysisyys. Vaikka Henry on urheilullinen ja harrastaa vaativia moottoriurheilulajeja mm. motocrossia ja driftigia, työ osoitti, että fyysinen kunto oli erittäin tärkeää oman jaksamisen kannalta.

Henry arvosti kesätyöjaksoa Ruoveden tehtaalla, koska itse työ sekä työyhteisö opetti erilaisia käden- ja ongelmanratkaisutaitoja. Tehdastyö ei osoittautunut pelkästään yksilölliseksi puurtamiseksi, sillä työssä pääsi kehittämään kosolti tiimityöskentely- ja yhteistyötaitoja.

Työyhteisö otti Henryn (kuten muutkin kesätyöntekijät) vastaan lämpimästi, ja kaikkiin tarpeellisiin ja tarpeettomiinkin kysymyksiin vastattiin pitkäjänteisesti. Kesätyöntekijänä Henry koki myös, että hän pääsi haastamaan ja opastamaan vakityöntekijöitä heidän miettiessään omia työtehtäviään ja niiden oppimista uuden työntekijän kannalta.

Kesätyöporukka Ruoveden tehtaalla oli mukava, ja työyhteisöön sopeutuminen oli myös helppoa, koska useammat kesätyöntekijät ovat olleet palaavia työntekijöitä, eli työskennelleet tehtaalla myös aiempina kesinä.

Kesän 2019 jälkeen Henryn työsuhde Ruoveden tehtaalla vakinaistettiin ja Henry on päässyt loistavasti osaksi tehtaan tiimiä ja koko yritystämme.

Mari – Eskolan tehdas

Mari oli viime kesän kesätyöntekijämme Kannuksesta, Eskolan tehtaalta. Eskolan tehdas onkin tuttu Marille, sillä hän on kasvanut tehtaan kupeessa, ja hänen vanhempansa asuvat edelleen yhden kilometrin päässä tehtaalta. Eskolan tehdas onkin melkoinen ”perheyritys” Marille, sillä tehtaalla on aikanaan työskennellyt yksi, jos toinenkin perheenjäsen ja sukulainen. Heidän positiivisiin kokemuksiinsa tehtaasta ja työstä pystyi luottamaan omaa kesätyöpaikkaa valitessa.

Marin kesätyöt koostuivat lähettämön tehtävistä. Työtehtävät koostuivat rahtikirjojen ja lähetysluetteloiden täyttämisestä ja muiden lähetysjärjestelyjen tekemisestä. Työ lähettämössä oli sopivan haastavaa. Mari kertoi, työn olleen sopivan haastavaa ja että hän oppi uusia asioita joka päivä.  

Kesätöihin tullessaan Mari kertoi, että hänet oli otettu avosylin vastaan. Työyhteisössä oli hyvä henki ja keneltä vaan pystyi kysymään apua, sillä kaikki olivat aina valmiita auttamaan. Virheiden tekemisestä ei rangaistu, ja Marista olikin huojentavaa, että hänen ei tarvinnut jatkuvasti olla varpaisillaan ja pelätä mokia. Virheiden kautta yleensä kuitenkin oppiminen tapahtuu

Lähivuosina Mari valmistuu Jyväskylän yliopistosta englannin aineopettajaksi. Valmistumisen jälkeen Mari haluasi viettää välivuoden matkustellen ja asuen ulkomailla, ja palata sitten synnyinseudulleen opettajan tehtäviin. Ehkä Mari käy preppaamassa englannin kieltä tulevaisuudessa myös Eskolan tehtaalla?

Emilia – Eskolan tehdas

Emilia työskenteli kesätyöntekijänä Kannuksen Eskolan tehtaalla kesällä 2019. Hän on tämän kevään tuleva ylioppilas. Emilia on kotoisin Kannuksesta ja siksi Eskolan tehtaamme on hänelle tuttu jo lapsuudesta.

Osittain myös tuttuuden vuoksi Emilia päätyi hakemaan kesätöihin tehdastyöhön. Emilialle paikallisuus oli tärkeää ja tuntui hienolta olla mukana merkittävän paikallisen työllistäjän toiminnassa. Emilia halusi myös jotain uudenlaista työkokemusta. Aiempina kesinä hän oli toiminut mm. juniorivalmentajana sekä muissa tuotantotöissä. Emilia tiesi, että tuotantotyöntekijöille on aina kysyntää ja siksi päätyikin hakemaan töihin Eskolan tehtaalle. Merkittävin vaikutin työn hakemiseen Eskolan tehtaalta oli kuitenkin kavereilta kuullut positiiviset kommentit – Emilia tiesi millaiseen työpaikkaan hän oli tulossa.

Emilian työtehtävänä oli toimia kittaajana maalaamossa. Työ oli ajoittain raskasta mutta palkitsevaa. Jopa urheilijan kroppa joutui rasitukselle, mutta Emiliasta oli mukavaa, että päivän päätteeksi tiesi tehneensä töitä.

Hienointa Emilian mielestä hänen kesätyöpaikassaan oli se, että hänet – kuten muutkin kesätyöntekijät – otettiin lämpimästi vastaan. Kesätyöntekijöitä kohdeltiin tasavertaisesti muihin työntekijöihin nähden ja perehdytykseen sekä esimiestyöhön selkeästi panostettiin. Kaikki, huolimatta asemastaan, olivat valmiita auttamaan, ohjaamaan ja vastaamaan kaikkiin kinkkisiin kysymyksiin. Työhön perehtymisessä oli tärkeää, että mahdollisista virheistä ei rangaistu vaan enneminkin annettiin tilaa opetella itse virheiden kautta – turvallisuus tietenkin huomioiden.

Emilia luonnehtii itseään sosiaaliseksi ja kunnianhimoiseksi nuoreksi naiseksi. Vapaa-ajalla Emilia pelaa aktiivisesti pesäpalloa ja pelireissuja kertyi viime kesänäkin useita. Kesätyöpaikan suhteen harrastusten sovittaminen arkeen oli tosi joustavaa, ja Emilia sai aina hyvin sovittua työvuorot pelimatkojen mukaan.