JULKAISTU: HELSINGIN SANOMAT KIINTEISTÖ-LIITE 10.2.2021
TEKSTI: VISA NORONEN
Selektiivilasi voi heikentää matkapuhelimen kuuluvuutta
Kännykkä kuuluu yhä useammin huonosti sisätiloissa ja mobiili-internet on hidas. Energiatehokkaasta korjaus- ja uudisrakentamisesta on tullut ongelma matkapuhelimien yhteyksille.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoo ohjeissaan, että rakenteet, kuten seinät ja ikkunoiden selektiivilasit, heikentävät mobiililaitteiden kuuluvuutta sisätiloissa.
Radiosignaalit läpäisevät rakenteita huonommin kuin aiemmin. Vaatimuksia energiatehokkuudesta ja lämmöneristyksestä on tiukennettu. Vaatimuksiin päästään metallia sisältävillä selektiivilaseilla.
– Ikkunalasin päälle lisätään nykyään käytännössä aina hyvin ohut metallipinnoite, joka estää lämmön karkaamista ikkunoiden kautta, kertoo liiketoimintapäällikkö Jani Harja Pihla Group Oy:stä, joka valmistaa ikkunoita ja ovia muun muassa Pihla- ja Tiivi -tuotemerkeillä.
Nykyaikaisiin ikkunalaseihin lisätään usein selektiivipinnoite. Pinnoite saattaa olla estämässä energiatehokkaiden ikkunoiden huuruuntumista, toinen auttaa ikkunoita puhdistumaan itsestään. Pinnoitteilla parannetaan myös äänieristystä ja auringonsuojaa. Samalla ne kuitenkin myös estävät radiosignaalin kulkemista ikkunan läpi. Monet ikkunat vaimentavat mobiilisignaalia jo yhtä paljon kuin betoniseinä.
Antennilaseilla kuuluvuutta
Pihla Groupilla asia on ratkaistu entisten matkapuhelininsinöörien kanssa kehittämällä ikkunaan oikean antennin, patentoidun Antennilasin. Laser uurtaa ikkunapinnoitteisiin ohuet antennikuviot, jotka päästävät radiosignaalin läpi, mutta pitävät muuten pinnoitteen antaman suojan kunnossa ja toimivana.
Monivuotisen kehitystyön ansiosta kuviot on saatu toimimaan, olipa kyseessä mikä tahansa mobiiliteknologia tai operaattori- ja G-riippumattomuus.
– Pinnoitteita oikein uurtamalla ikkuna saadaan toimimaan antennina, joka ottaa vastaan radiosignaaleja eri puolilta ja siirtää niitä sisään huoneen sivuille, Harja kertoo.
Selektiivilasit on asennettu käytännössä kaikkiin taloihin, jotka on rakennettu tai joiden ikkunat on remontoitu 2000-luvulla. Myös monissa hieman tätä vanhemmissa taloissa on selektiivilasit. Kännyköiden kuuluvuusongelmat alkoivat vaivata noin 10 vuotta sitten 4G-puhelinten tullessa käyttöön. 4G toimii korkeammilla taajuuksilla kuin vanhemmat matkapuhelimet.
Uudet 5G-puhelimet ovat vanhoja puhelimia vielä suuremmissa ongelmissa ikkunoiden kanssa, koska 5G-verkkojen aiempaa paljon nopeampi tiedonsiirto saadaan aikaan käyttämällä vielä korkeampia taajuuksia – ja korkeat taajuudet vaimenevat eniten energiatehokkaisiin seiniin ja metallipinnoitteisiin.
Samalla juuri 5G:tä käytettäessä internetiin liitytään useasti mobiiliverkon kautta: 5G on usein nopeampi kuin vanhat kaapeliyhteydet.
5G-verkko toimii keskeisenä osana uutta esineiden internetiä eli IoT:tä, jossa toimistojen, tehtaiden ja kotien laitteet yhdistyvät toisiinsa verkon kautta. Antennilasi on saatu toimimaan operaattorivapaasti kaikilla eri taajuusalueilla.
Ratkaisuja suunnittelussa
Kustannustehokkainta on varmistaa mobiiliverkon kuuluvuus valitsemalla oikeat ikkunat rakennus- ja remonttitöiden suunnitteluvaiheessa. Joillain asuinalueilla uusissa ja remontoiduissa taloissa havaittuja ongelmia on ratkaistu tukiasemilla.
– Pihalla puhelinverkko on tällöin vahvempi, mutta sisätilakuuluvuutta tukiasema ei paranna, koska metallipinnoite estää edelleenkin signaalin pääsyn sisään.
Kun vanhempia asuntoja korjataan, asunnon omistajan kannattaa ottaa asia puheeksi jo suunnitteluvaiheessa mahdollisten rakennusvirheiden välttämiseksi. Monissa ikkunaremonteissa mobiilikuuluvuuden varmistaminen jää tekemättä, vaikka laki niin velvoittaa. Asukkaan arjessa mobiiliverkkojen puuttumisesta tulee kuitenkin remontin jälkeen pysyvä ongelma, joten asiaan kannattaa kiinnittää huomiota jo hyvissä ajoin.
PATENTOITU ANTENNILASI
- Huomaamaton ja huoltovapaa tapa varmistaa mobiilidatan sujuva toimivuus sisätiloissa.
- Palkittu kotimainen ratkaisu, kehitetty yhteistyössä StealthCase Oy:n kanssa.
- Täyttää lainmukaiset vaatimukset matkaviestinten kuuluvuuden mahdollistamisesta.