Ammattilaisen ikkunanpesuvinkit

Kokosimme alle vinkkejä joka vuotuiseen operaatioon eli ikkunanpesuun. Nappaa vinkit talteen ja nauti puhtaista ikkunoista!

Ikkunanpesuun on nykyaikana saatavilla erilaisia työkaluja ja sähkökäyttöisiä ikkunanpesureita. Luotamme kuitenkin perinteisiin keinoihin eikä mielestämme ikkunanpesusta kannata tehdä liian vaikeaa.

Välineet ikkunanpesuun

Muutamalla tärkeimmällä välineellä ikkunat saa oikein hyvin pestyä puhtaiksi, ilman häiritseviä raitoja.

Tarvitset seuraavat välineet:
  • Sanko ja pesuliuos (parhaiten lasipinnoille tarkoitettu pesuaine, myös pari tippaa nestemäistä astianpesuainetta ja tilkka etikkaa riittää)
  • Pesuliina tai ikkunanpesin
  • Ikkunankuivain eli lasta ja säämiskä tai ikkunaliina

Pesuaineeksi sopii parhaiten lasipinnoille tarkoitettu pesuaine, esimerkiksi päivittäistavarakaupoista saatavilla olevat tuotteet. Pesuaineeksi sopii myös pari tippaa nestemäistä astianpesuainetta sekoitettuna puhtaaseen veteen. Astianpesuainetta on kuitenkin syytä käyttää todellakin vain pari tippaa liiallisen vaahtoamisen välttämiseksi. Ja lisäksi, mikäli astianpesuainetta ei huuhdella erittäin huolellisesti niin pesuaine jättää harmahtavan kalvon lasin pintaan. Kirkkaan lopputuloksen aikaansaamiseksi pesuliuokseen voi lisätä myös tilkan väkiviinaetikkaa, mutta liikaa ei kannata lorauttaa.

Konetiskiaine tai liian vahvat pesuaineet eivät ole suositeltavia. Liian vahvat liuottimet tai pesuaineet voivat himmentää maalipintoja. Pinnoitetut lasit eivät myöskään pidä hankauksesta, joten vältä hankaavien työvälineiden käyttöä.

Vaikeasti irtoava tahra ikkunassa?

Jos ikkunassasi on vaikeasti irtoava tahra, voit hellävaraisesti raaputtaa sitä esimerkiksi rautakaupoista löytyvällä lasille soveltuvalla puhdistusterällä tai asetoni- tai ksyleenipitoisia aineita hyödyntäen. Muistathan säilyttää varovaisuuden ikkunalasia raaputtaessasi.

Ikkunanpesun vaiheet

Täysin aurinkoinen sää ei ole paras valinta ikkunanpesuun, sillä vesi voi ehtiä kuivua lasipintoihin jättäen harmilliset jäljet. Puolipilvinen tai pilvinen sää on paras.

Ikkunanpesu kannattaa aloittaa aina uloimmasta lasista, jotta likaisin pinta saadaan pestyä ensiksi eikä jo kertaalleen pestyt pinnat likaannu pesun aikana. Ikkunanpesu kannattaa aloittaa kostuttamalla ikkunalasi kauttaaltaan valitulla pesuvälineellä ja pesuliuoksella.

Pestyn ikkunan kuivaaminen tapahtuu parhaiten niin, että kuivaimella tehdään ensiksi ikkunan toiseen reunaan pystysuunnassa kuiva alue, jonka jälkeen loput lasista kuivataan vetämällä lastalla tasaisia vaakavetoja siten, että edellinen ja seuraava veto menevät aina hieman päällekkäin. Lasta on tärkeää kuivata liinaan vetojen välissä ikävien viirujen ja raitojen syntymisen välttämiseksi.

Ikkunanpesu viimeistellään kuivaamalla karmit liinalla. Myös talouspaperi soveltuu oikein hyvin kuivaamiseen. Ikkunalaudan voi samalla pyyhkäistä kostutetulla liinalla tarvittaessa.

Suuret ikkunat vaativat avattuna tuekseen puitetuen

Suuria ikkunoita pestäessä puite tulee avattuna tukea puitetuella. Verkkokaupastamme on tilattavissa siirreltäviä puitetukia, jotka ovat oiva apu ikkunanpesuun

Huhtikuun aikana verkkokaupasta irrotettavan tai jalallisen puitetuen tilanneet saavat kaupan päälle Sinin ikkunapesun starttipaketin!

Usein kysytyt kysymykset ikkunanpesusta

Ikkunoiden pesu talvella – Voiko ikkunat pestä pakkasella?

Ikkunoiden pesu pakkasella ei lähtökohtaisesti ole hyvä ajatus, sillä pesuaine voi helposti jäätyä kiinni ikkunaan. Jos ikkunat kuitenkin täytyy pestä pakkasella, voi pesuveteen lisätä vähän tuulilasinpesunestettä estämään jäätymistä. Ikkunoiden pesu talvella suojasään aikaan on sen sijaan parempi vaihtoehto.

Voiko ikkunat pestä painepesurilla?

Emme suosittele missään nimessä pesemään ikkunoita painepesurilla, sillä kovaa painetta käytettäessä tiivisteiden väliin tai seinän eristeisiin menee helposti kosteutta. Erikseen nimenomaan ikkunanpesuun tarkoitettuja sähköisiä pesureita voi sen sijaan käyttää.

Ikkunanpesu sanomalehdellä

Yksi suosituimmista ikkunoiden pesuun liittyvistä vinkeistä liittyy käytettyjen sanomalehtien käyttämiseen. Yleensä märällä sienellä pestyt ikkunat hinkataan sanomalehdellä, joka paitsi kuivaa myös kiillottaa ikkunan. Sanomalehden käyttö voi olla myös sotkuista puuhaa, sillä painomustetta saattaa sormien lisäksi levitä ikkunan karmeihin.

Katso myös: Pihla-ikkunoiden huolto ja käyttöohjeet