Henkilötarina – Mohamed “Pasi” Daoudi

Mohamed Daoudi on työskennellyt Pihlan Ruoveden tehtaalla jo lähes 12 vuotta ja tuntee jokaisen työtehtävän, kuin omat taskunsa. Mohamed tunnetaan suomalaisella etunimellä Pasi. Hänen intohimonaan on erityisesti työturvallisuuden kehittäminen. Lue koko tarina alta.

(in english below)

Mohamed Daoudi on ehtinyt olla töissä Ruoveden tehtaalla jo melkein 12 vuotta ja tuntee jokaisen työtehtävän kuin omat taskunsa. Hänet tunnetaan paremmin suomalaisella etunimellä Pasi. Daoudin intohimona on työturvallisuuden kehittäminen.

Kotiutuminen Suomeen tapahtui töiden kautta

– Kun tulin töihin Pihla Groupille, en osannut sanaakaan suomea, muistelee Mohamed ”Pasi” Daoudi.

Algeriasta kotoisin oleva Daoudi puhuu äidinkielinään ranskaa ja arabiaa. Yli vuosikymmenen kestänyt työura Ruoveden tehtaalla on opettanut paitsi suomen kielen myös jokaisen työpisteen toimintatavat.

– Ennen kuin pystyin puhumaan suomea, aloitin yksinkertaisilla käsitöillä alumiiniosastolla. Pikkuhiljaa, kun ymmärsin, miten työ pyörii ja aloin keskustella työkavereiden kanssa, minulle annettiin uusia työtehtäviä, kuten ulkopuitteiden kasausta. Kun kielitaito parani vielä, pääsin töihin koneille, käyttämään lukko- ja saranakonetta ja helottamaan. Itsevarmuuden kasvaessa olen siirtynyt kokoonpanolinjalle, sitten lasituslinjalle ja sieltä pokalinjalle. Osaan siis melkein kaikki työtehtävät, Daoudi kertoo.

Linjahoitajana Daoudin tehtävänä on auttaa esihenkilöitä ja pyörittää tehdasta työnjohtajan poissaollessa.

Daoudi nauttii työskentelystä ja asumisesta Ruovedellä, joka on monella tavalla vastakohta elämälle Algeriassa.

– Ennen asuin isossa kaupungissa. Nyt, kun olen ollut Suomessa näin kauan ja käyn lomilla Algeriassa, en pysty enää olemaan siellä kovin kauaa. Siellä on liikaa melua, eläimiä ja ihmisiä, hän naurahtaa.

Suunnitelmana jatkaa tietotekniikan opintoja

Ranskan ja arabian lisäksi Pasi Daoudi puhuu englantia, jonka hän oppi tietotekniikkainsinöörin yliopisto-opinnoissaan Algeriassa. Viisi vuotta kestävistä opinnoista on jäljellä enää yksi, jonka Daoudi aikoo suorittaa suomalaisessa yliopistossa sitten kun suomen kielen taito riittää opiskeluun.

Pihla Group on niin lähellä linjahoitajan sydäntä, että hän toivoo voivansa jatkaa talossa myös valmistumisen jälkeen.

– Jos pääsisin valmistumisen jälkeen Pihla Groupille toimistotyöhön, ehdottomasti tulisin. Tämä on niin rakas paikka minulle ja haluan auttaa sen kehittämisessä vielä paremmaksi!

Daoudi onkin tutustunut Suomen kulttuuriin ja saanut paljon ystäviä nimenomaan töiden kautta, koska hän aloitti Ruovedellä pian Suomeen muuttonsa jälkeen. Pokalinjalla Daoudi ei tunne itseään ulkomaalaiseksi. Ja miksi tuntisikaan, onhan hänellä nykyään myös Suomen kansalaisuus.

– Kun sain Suomen kansalaisuuden, työkaverit halusivat, että keksin itselleni suomalaisen nimen. Valitsin Pasin ja nyt kaikki tuntevat minut Pasina. Toisaalta olen ylpeä, että olen ainoa arabialainen Pihla Groupilla. Se tuntuu hyvältä, hän hymyilee.

Kaikki mukaan kehittämään työturvallisuutta

Daoudin intohimona on työturvallisuus. Hän tekee ahkerasti turvallisuushavaintoja, jotka auttavat varmistamaan, että kaikki lähtevät töistä kotiin terveinä. Hänet myös palkittiin aktiivisuudestaan Pihla Groupin sisäisessä turvallisuushavaintokilpailussa. Hän toivookin, että kaikki osallistuvat yhteisen turvallisuuden vaalimiseen.

Pelkästään Ruoveden tehtaalla työskentelee reilut 30 henkilöä, jotka eivät puhu äidinkielenään suomea. Työntekijöitä on rekrytoitu esimerkiksi Latviasta ja Virosta. Ukrainalaisia on tehtailla töissä jonkin verran, samoin puolalaisia ja tsekkiläisiä.

Daoudin mukaan ulkomaalaistaustaiset jäävät usein syrjään kun keskustellaan yhteisistä asioista. Hän uskoo, ettei asian tarvitse olla niin, vaikka kielimuuri voi olla korkea.

– Haluan olla mukana erityisesti työturvallisuuden ja työtyytyväisyyden kehittämisessä. Pasi auttaa aina, se on mun luonto ja intohimo!

——————————————————————————————————————-

Getting familiar with Finland through work

Mohamed “Pasi” Daoudi has worked in the Ruovesi factory for almost 12 years and knows every workstation inside and out. When he first arrived from Algeria, he didn’t speak a word of Finnish.

– First, I got assigned with simple tasks in the aluminium department, but as my language skills got better I got to work with the machines as well. Now I have gone through almost every workstation the factory has, Daoudi says. 

In his position Daoudi’s job is to help the supervisors and keep the factory running when the factory managers are away.

Daoudi started to work at Pihla Group soon after moving to Finland and the job has given him the possibility to get acquainted with Finnish language, culture and people. Nowadays Daoudi has Finnish citizenship.

– When I got it, my colleagues encouraged me to take a Finnish nickname. I chose Pasi and now everybody knows me as Pasi. On the other hand I’m proud to be the only Arab in Pihla Group. It feels good, he smiles.

Daoudi’s plan is to finish a university degree in IT-engineering, which was left unfinished in Algeria. After that, he would love to come to work for Pihla Group again.