Ikkuna voi estää kotia kuumentumasta myös ilman kaihtimia ja verhoja – Harva tuntee vielä auringonsuojalasin hyötyjä

Ikkunoiden auringonsuojauksen tarkoituksena on vähentää auringon säteilyn aiheuttamaa sisätilojen lämpiämistä ja häikäisyä sekä estää haitallista UV-säteilyä.

Suomen olosuhteissa auringonsuojaukselle on tarvetta etenkin kesäisin, kun ikkunoista pääsee rakennusten sisätiloihin tavanomaista enemmän auringon säteilyä. 

– Erityisen tärkeää auringonsuojauksesta on huolehtia etelään ja länteen antavien ikkunoiden kohdalla, sillä näin voidaan estää kodin lämpeneminen tukahduttavan kuumaksi etenkin kesähelteiden aikaan, kertoo Mika Kanervo Pihlalta.

Tavanomaisimpien tapojen lisäksi Suomessakin on vähitellen yleistymässä ikkunoissa käytettävä auringonsuojalasi, joka vähentää erilaisten verhojen, markiisien ja kaihtimien tarvetta.

Monipuolinen auringonsuojalasi on kustannustehokas ratkaisu

Verrattuna tavalliseen ikkunaan auringonsuojalasi vähentää asuintiloihin tulevan lämpösäteilyn määrää 40 %. Haitallisen UV-säteilyn määrää auringonsuojalasi onnistuu vähentämään jopa 50 %. Auringonsuojalasi auttaa lisäksi myös vähentämään auringon aiheuttamaa häikäisyä sisätiloissa.

– Auringonsuojalaseilla varustetut ikkunat olivat pitkään lähinnä toimistojen ja muiden julkisten rakennusten käytössä, mutta viime vuosina ne ovat yleistyneet myös yksityiskäytössä. Auringonsuojalasi toimii auringonsuojauksen lisäksi myös tehokkaana lämmöneristäjänä, joten siinäkin mielessä se on järkevä investointi, jolla on pienet elinkaarikustannukset, Kanervo täsmentää.

Auringonsuojalasi ei sisällä erillistä kalvoa, vaan sen teho perustuu pintaan, joka tehdään lasiin jo polttovaiheessa. Siksi ikkunalasituksessa oleva auringonsuojaus on huoltovapaa ja se kestää koko ikkunan käyttöiän. Modernin auringonsuojalasin sävy on vain hieman tavallista lasia tummempi johtuen vähäisemmästä valon läpäisevyydestä. Yleisesti suositellaan kuitenkin laittamaan kaikki saman huoneen tai seinän ikkunat ja ovet samoilla laseilla, ettei sävyero verrattuna auringonsuojattomaan lasitukseen haittaa. 

– Auringonsuojalasi vaatii aina ikkunan vaihtamisen uuteen, joten tästä syystä asia on hyvä ottaa huomioon jo etukäteen, olipa sitten rakentamassa uutta kotia tai remontoimassa vanhaa. Taloyhtiöissä ikkunaremontti on oiva tilaisuus lisätä myös kohteen auringonsuojaa, Kanervo muistuttaa.

Valoisampia ja energiatehokkaampia rakennuksia

Aurinkosuojalasin käyttö mahdollistaa entistä suurempien ikkunapintojen käytön. Näin sisätiloihin saadaan enemmän luonnonvaloa, mikä on Suomessa tärkeää etenkin talvella. Lisäksi auringonsuojalasi on esimerkiksi markiiseihin tai kaihdinjärjestelmiin verrattaessa varsin huomaamaton tapa suojautua auringolta.

– Auringonsuojalasi soveltuu kaikkiin yksityisiin ja julkisiin rakennuksiin, avattaviin ja kiinteisiin ikkunoihin, parvekeoviin ja liukuoviin. Auringonsuoja ei myöskään rajoita huurtumattomien lasien, kaihtimien tai turvalasien käyttöä, Kanervo sanoo. 

Energiatehokas rakentaminen ja jo olemassa olevien kiinteistöjen energiankulutuksen hillitseminen ovat iso osa kestävää kehitystä. Auringonsuojalasin ominaisuudet tarjoavat hyötyjä myös tästä näkökulmasta.

– Auringonsuojalasilla varustetut ikkunat lisäävät myös rakennuksen energiatehokkuutta, joten ne ovat kaikin puolin fiksu valinta sekä omakotitalo- että taloyhtiökohteisiin, suosittelee Kanervo.