Ikkunaremontti nostaa kesämökin arvoa

Kausiluontoisesti käytettävän loma-asunnon kunnostaminen ei ole aina yhtä suunnitelmallista kuin ympärivuotisen asunnon.

Kesämökki on monelle rakas lomanviettopaikka, joka on kulkenut sukupolvelta toiselle perheen perintöinä. Sen remontointi ei kuitenkaan ole välttämättä etusijalla, etenkin jos omistajia on monta tai kotoakin löytyy huoltoa kaipaavia kohteita. Mökin huoltotarpeita ei kuitenkaan ole syytä missään nimessä sivuuttaa olankohautuksella.

Näin mökkikauden kynnyksellä vastaan tulevat asiat, jotka omassa mökissä ovat hieman rempallaan. Kevät onkin hyvää aikaa tarkastaa mökin ikkunoiden ja ovien kunto. Samalla kannattaa arvioida kannattaako alkuperäiset ovet ja ikkunat vaihtaa uusiin. 

– Laadukkaat ikkunat tuovat energiasäästöjä, valoisuutta sekä nostavat mökin käyttömukavuutta, turvallisuutta ja arvoa, toteaa Mika Kanervo Pihlalta.

Remontoi ja huolla mökkiä säännöllisesti

Suomen vaihtelevat sääolot altistavat kesämökin ikkunat ja ovet sateille, tuulelle, kosteudelle sekä auringon paahteelle.

– Huomio kannattaakin kiinnittää seuraaviin asioihin: vetääkö ikkunoista, tuleeko ikkunan lasi enää pesemällä puhtaaksi, ovatko ulkopuolen puuosat jo aikansa eläneet ja toimivatko lukitukset sekä sälekaihtimet ja ovatko hyttysverkot ehjät, Kanervo listaa.

Aina on hyvä hetki tilata uudet ikkunat

Ikkuna- ja oviremontti voidaan tehdä, vaikka vielä olisi lunta maassa. Tällöin kesälomalla pääsee nauttimaan uusien ikkunoiden tuomasta viihtyvyydestä. Kesä tulee yllättävän nopeasti, joten useimmiten keväällä on se paras aika kutsua asiantuntija mökille tekemään kartoitus remontista ja varmistaa, että voi nauttia uusista ikkunoista ja ovista heti kesän tullen.

– Meillä Pihlalla on yli 20 vuoden kokemus suomalaisten rakennusten ikkunaremonteista. Asiantuntijoiltamme saa apua ikkunaremontin suunnittelussa ja kustannusten arvioinnissa. Hyvin tehdyt pohjatyöt ovat aina laadukkaan työn perusta, Kanervo kertoo. 

Kauniimpi ikkuna mökkimaisemaan

Mökillä rentoudutaan ja nautitaan luonnosta. Siksi ikkunoiden merkitys mökillä korostuu.

– Mökin ikkunaremonttia suunnitellessa kannattaa pohtia, kuinka energiatehokkaat ikkunat tarvitaan, ovat ikkunat avattavia vai kiinteitä ja mihin ikkunaan tarvitaan tuuletusikkuna,  hyttysverkko sekä kaihtimet, Kanervo ohjeistaa.

Remontin yhteydessä on hyvä miettiä myös sitä, että huoneet pääsevät usein lämpenemään liikaa auringon voimasta. Auringonsuojalasit kannattaa ehdottomasti valita, jos mökissä on suurempia ikkunoita etelään tai länteen. Ne vähentävät kuumaa auringonsäteilyä. Näin mökissä on mukavampi olla kovemmallakin auringonpaisteella. 

– Erilaisilla lasitusratkaisuilla voidaan vaikuttaa energiankulutukseen ja viihtyvyyteen, Kanervo sanoo.

Laadukkaat ikkunat ovat kannattava investointi viihtyvyyteen, turvallisuuteen sekä mökin yleisilmeeseen ja arvoon. Pihlan ikkunoilla on 25 vuoden lahoamattomuustakuu ja ovilla 10 vuoden suoranapysymistakuu.