Ikkunan asennusohje

Oikein suoritettu ikkunan asennus varmistaa, että ikkunat toimivat parhaalla mahdollisella tavalla ja, että ne kestävät pitkään.

Keräsimme alle ikkunan asennukseen liittyvät vaiheet ja tarkan kuvallisen ohjeen.

Pihla ikkunan asennusohje

Ikkunan asennustapa riippuu ikkunan tyypistä eli onko ikkuna avattava vai kiinteä. Kiinteillä ja avattavilla ikkunoilla on keskenään erilaisia vaatimuksia asennustyölle. Ikkunoiden päällekkäin asennuksessa tulee myös huomioida tietynlaisia asioita asennustyön onnistumiseksi.

Avattavan ikkunan asennusohje
 1. Asennusaukon valmistelu. Tarkista, että ikkunan kiinnityskohdissa on puuta (tai muuta tukevaa materiaalia). Lisää tarvittaessa, jotta asennus onnistuu Kiinnitystiheyskaavion (RT 103241) mukaisesti.
 2. Kiinnitä aukon alareunaan korkoruuvit, kiilat tms. Tarkista vaakasuoruus vatupassilla tai laserilla.
 3. Irrota asennettavasta ikkunasta sisäpuitteet pois ja poraa tarvittaessa karmiin noin 15 mm syvät kiinnitysreiät 13 mm puuporalla kiinnitystiheyskaavion mukaisesti. Käytä terävää poran terää, jotta rei’istä tulee siistit ja vältytään repimiltä.
 4. Nosta ja keskitä karmi ikkuna-aukkoon siten, että eristevaraa jää tasaisesti karmin ympärille. Eristevälin tulisi olla 10-30 mm. Eristä karmin ja seinän välinen tilkerako huolellisesti uretaanilla tai villalla. Eristettä tulee olla sisäpinnasta alkaen 3/4 karmisyvyydestä.
 5. Kiinnitä karmi runkorakenteeseen 5*100 mm puuruuveilla tai seinärakenteen mukaan. Tarkista vaaka- ja pystysuoruus. Kun ikkunan leveys tai korkeus on yli 1500 mm, käytetään asennuksessa
  tukikiiloja alasaranan takana ja vastakkaisessa yläkulmassa.
 6. Peitä ruuvin reiät 13 mm peitetulpilla.
 7. Kiinnitä sisäpuitteet paikalleen ja säädä puitteiden käyntivälit tarvittaessa. Käyntivälien tulee olla tasaiset (1-4 mm). Katso huoltokirjan ohje Ikkunan säädöt. Puitteiden säätö tehdään kiertämällä saranoita myötä- tai vastapäivään.
 8. Vesipellin suositeltava kaltevuus on 15-30 astetta. Korjauskohteissa tähän kaltevuustavoitteeseen ei aina päästä. Pellin reuna nostetaan karmia tai muita rajoittavia pintoja vasten vähintään 15 mm.

  HUOM! Hirsitalon ikkuna- ja oviasennuksissa on huomioitava talovalmistajan erilliset asennusohjeet.

Kiinteän ikkunan asennusohje
 1. Asennusaukon valmistelu. Tarkista, että ikkunan kiinnityskohdissa ja alapuolella on puuta (tai muuta tukevaa materiaalia). Lisää tarvittaessa, jotta asennus onnistuu Kiinnitystiheyskaavion (RT 103241) mukaisesti ja tuenta oikeellisesti.
 2. Kiinnitä aukon alareunaan (karmin ulkoreunaan) korkokiilat kuvan 1 ja 2 mukaisesti. Tarkista vaakasuoruus vatupassilla tai laserilla.
 3. Nosta ja keskitä karmi ikkuna-aukkoon. Kiinnitä karmi kiinnitystiheyskaavion mukaisesti 5*100 mm puuruuveilla tai seinärakenteen mukaan. Poraa tarvittaessa karmiin noin 15 mm syvät kiinnitysreiät 13 mm puuporalla.
 4. Eristä karmin ja seinän välinen tilkerako huolellisesti uretaanilla tai villalla. Eristevälin tulisi olla 10-30 mm. Eristettä tulee olla sisäpinnasta alkaen 3/4 karmisyvyydestä.
 5. Vesipellin suositeltava kaltevuus on 15-30 astetta (kuva 2). Korjauskohteissa tähän kaltevuustavoitteeseen ei aina päästä. Pellin reuna nostetaan karmia tai muita rajoittavia pintoja vasten vähintään 15 mm.

Ikkuna rakentamiseen ja remontointiin

Pihlan ikkunavalikoimasta löytyvät sopivat ikkunat niin rakentamiseen kuin remontointiinkin. Ikkunoita löytyy jokaiseen makuun minimalistisen linjakkaasta A-mallin ikkunasta useampi ruutuisiin malleihin. Myös erilaiset erikoisikkunat, kuten saunan ikkuna ja paloikkuna ovat saatavilla kauttamme.

Pihlan ikkunoihin on lisäksi saatavilla kattava valikoima erilaisia lisävarusteita, joilla oven käyttömukavuuden voi nostaa uudelle tasolle ja helpottaa arjen toimivuutta.

Epäilyttääkö ikkunan asennus itse? Haluaisitko ikkunat asennettuna?

Mietityttääkö ikkunoiden asennuksen hinta? Paikallisilta Pihla-asiantuntijoilta saat tarkemman tietoa, mihin tarvitsemiesi ikkunoiden asennuksen hinta asettuu ja, mikäli tarvitset apua ikkunoiden valintaan. Ikkunoiden asennuksen hintaan vaikuttaa useampi tekijä, kuten valitut ikkunat ja kohteen vaatimukset.